27 січня 2012 р.

Нас мало обраних...

Один з цих обраних  Вольфганг Амадей Моцарт - композитор, відомий своєю трагічною долею і ранньою смертю. Він створив безліч великих творів, був одним з перших дітей-вундеркіндів, справжнім генієм, великою людиною своєї епохи.
Народився 27 січня 1756 році в Зальцбурзі (Австрія). Повне ім'я - Йоганн Вольфганг Хризостом Теофіл Моцарт. Початкова музична освіта майбутнього композитора проходила під керівництвом батька, Амадей мав досконалий слух.
З дитинства він звик купатися у славі - і слава ця була заслужена. Свої музичні навички він продемонстрував в дуже ранньому віці, у 4 роки, склав свій перший концерт для клавесина, а коли йому було шість, він вже давав виступи перед імператорським двором.
Моцарт, незважаючи на свій зовсім юний вік, брав участь у всіх концертах, спритно виконуючи складні твори і імпровізуючи.
У 1764 році були опубліковані перші 4 сонати, написані ним для скрипки і клавесина.
 У тому ж році, під час поїздки в Лондон, семирічний композитор написав ще шість сонат. У 1769 році на батьківщині Моцарта ставиться його
 перша п'єса "Уявна простушка". 
Через рік він вирушив до Італії з гастролями, 
які супроводжувалися гучним успіхом.
Повернувшись на батьківщину, 17-річний композитор був змушений трохи відійти від оперної музики і за наказом архієпископа писав багато церковної хорової музики. Йому було заборонено виїжджати з Зальцбурга, хоча він був вже досить відомим композитором.
Тільки майже через десять років йому дозволили виїхати в Мюнхен для постановки героїчної опери "Ідоменей, цар Критський", прем'єра якої відбулася 29 січня 1781 року. Після цього Моцарт поселяється у Відні, в будинку пані Вебер, одна з дочок якої, Констанція, згодом стає дружиною композитора.
Вольфганг Амадей Моцарт створював музичні шедеври, він міг навіть не бачити фортепіано, а просто писати ноти. Він обожнював імпровізувати, робив варіації, які ставали відомішими, ніж основна мелодія.
Віденський період життя став вершиною його творчих завоювань у всіх жанрах музичного мистецтва. Крім опери, композитор багато і плідно працював у жанрах симфонії, квартету, інструментального концерту, хорової музики.
16 червня 1782 року відбулася прем'єра опери "Викрадення із сераля" - першої опери, написаної на німецькій мові. Через чотири роки відбулася прем'єра опери "Весілля Фігаро", яку супроводжував величезний успіх, вона стала найбільш знаменитою. Музика з цієї опери стала народною. Спеціально для оперного театру в Празі Моцарт написав оперу "Дон Жуан", прем'єра якої відбулася в жовтні 1787 року. 30 вересня 1791року відбулася прем'єра опери "Чарівна флейта", якою диригував сам композитор, після чого занедужав від занепаду сил і нервового перенапруження.
Напевно, якщо вивчати все, що написав Моцарт, симфонія № 40 разом з «Реквіємом» виявляються одними з найпопулярніших і відомих.
Симфонія № 40 - вона написана цілком у стилі композитора, легко, вільно. Виконувати її можна як на фортепіано, так і в оркестрі.
Реквієм - останній (і незакінчений) твір з величезного списку творів, що написав Моцарт, це пік його творчості. Композитор почав цей твір поблизу своєї смерті, тому він став в принципі повністю виконувати своє історичне призначення.
Біографія його дуже коротка, прожив композитор всього 35 років, але встиг пережити і любов, і ненависть, і зраду, і конкуренцію.
Кінець життя Вольфганг Амадей Моцарт провів у Відні. Його останні музичні твори несли в собі відбиток близької загибелі. Навіть у листах до своїх друзів композитор писав про похмурі передчуття.
Помер він 5 грудня 1791 року від дивної лихоманки. Звідки вона взялася, визначити так і не вдалося. Довгий час розвивалася тема отруєння Вольфганга його колегою, Сальєрі, але сьогодні вона вже втратила актуальність, а проведене розслідування не підтвердило факт отруєння. Точне місце поховання композитора також невідомо.
Про Моцарта можна говорити довго, адже біографія його повна таємниць і загадок, чудова музика, написана композитором популярна і відома в цілому світі. Його мелодії можуть здатися "заїждженими" - але вони все одно залишаються прекрасними.

Немає коментарів:

Дописати коментар