10 вересня 2012 р.

Кольорові діти

Багато батьків помічають незвичайність поведінки своїх дітей. Ми часто чуємо що вони нині зовсім не такі як раніше. Але вони завжди творчі діти: співають, танцюють, грають на музичних інструментах, малюють. Діти розуміють, що світ, в який вони потрапили – кольоровий, але ще зовсім юні художники рідко загострюють свою увагу на кольорах, 
їм головне - замалювати усе, що тільки можна. 
Коли ж дитина починає віддавати перевагу одному з кольорів, це вже говорить про те, що її нервова система не лише сприймає оточуючі об'єкти, але і реагує на них емоційно. Тому деколи в їх малюнках ми (дорослі) не бачимо нічого конкретного. Самі ж наші чада точно знають, що саме вони малюють. 
 Щоб зрозуміти їх, група вчених розробила методику «Кольорові діти». За допомогою цієї методики, аналізуючи кольори, які дитина найчастіше використовує у малюнках, визначають основні риси її характеру, її реакцію на життєві ситуації та емоційний клімат в родині, а головне – можна спрогнозувати, якою людиною вона виросте. 
Якщо не вірите – пропонуємо перевірити. 
Запропонуйте вашій дитині аркуші чистого паперу і кольорові олівці, фарби або фломастери. Потім зберіть малюнки і подивіться, яким кольором вона користувалася частіше і більше за все. Як правило, це буде її улюблений, який стане ключиком до пізнання маленької особистості.

 
 «Червоні діти» Червоний колір - колір здоров´я, життя, енергії, сили, влади. Ці діти відкриті й активні. Вони живчики, неслухняні, збудливі, непосидючі, полюбляють ламати іграшки. «Червоних» дітей можна заспокоїти синім кольором. Коли вони виростуть, то висока працездатність визначатиметься прагненням досягти успіху, отримати результат, заслужити похвалу. Тому їм притаманні наполегливість та егоїзм. Інтереси сьогоднішнього дня для них понад усе. Серед яскравих політиків найчастіше зустрічаються «червоно-жовті» (червоний - більш улюблений), серед розумних - «жовто-червоні». 
 «Рожеві діти» Така дитина дуже залежить від оточуючих, потребує постійної підтримки, зазвичай вона ніжна, слабка, боязка. Рожевий колір зазвичай вибирають дівчатка, яким необхідний захист і підтримка. Це суміш енергії червоного та свободи білого, що дає відчуття легкості. Коли рожевий колір обирає хлопчик, він як особистість виявляється сильнішим. 
 «Помаранчеві діти» Вони так само легко збудливі, як «червоні» та «жовті», але це збудження не має виходу. І діти веселяться, вередують, кричать без всякої причини. Тому так небезпечний помаранчевий колір: коли до помаранчевого сонця додається оранжеве небо та ще оранжева мама - цей колір стає кричущим, неприємним, він дратує і спустошує.
«Жовті діти» Жовтий - колір духовності, але в той же час і небезпеки. "Жовта" дитина - мрійник, фантазер, казкар, жартівник. Вона любить грати наодинці, любить абстрактні іграшки: камінчики, гілочки, ганчірочки, кубики, пожвавлюючи їх силою своєї уяви. Коли малюк виросте, він буде віддавати перевагу різноманітній, цікавій роботі. Такі люди найбільше схильні до творчості. Вони вільні, оригінальні, інакодумці, тому небезпечні для тих, хто полюбляє непорушний порядок, необмежену владу. Вони завжди будуть у щось вірити, на щось сподіватися, прагнути жити майбутнім. В той же час у них можуть виявлятися такі риси характеру, як непрактичність, прагнення уникнути ухвалення рішень, безвідповідальність. 
"Зелені діти" «Зелена» дитина вважає себе покинутою і дуже потребує материнської любові. Щоб вона не виросла консервативною особою, такою, що боїться змін, які у неї асоціюються з втратами, потрібне особливе творче виховання, розвиток відвертості, інтересу. Такій дитині необхідно почуття захищеності, надійності.
 "Синьо-зелені діти" «Синьо-зелений» означає воду, лід, холод, гордість, престиж, марнославство. У того, кому він подобається, перенавантажена нервова система. Така нервова напруга визначається характером людини, або може бути викликана ситуацією, коли людина боїться помилитися, позбутися досягнутих успіхів, викликати в свою адресу критику. Тому дуже важливо уберегти «синьо-зелених» дітей від зайвих правил. Такій дитині потрібно надати більше свободи, заохочувати ініціативу, замінювати покарання на заохочення, можливо, понизити вимоги (наприклад, не вимагати вчитися тільки на п´ятірки). Не випадково «синьо-зеленими» є всі чиновники і адміністратори.
 "Сині діти" «Сині» діти - повна протилежність «червоним». Така дитина - спокійна, врівноважена, любить робити все не кваплячись, докладно. Вони дуже чуйні, здатні на глибокі міркування і переживання. Із задоволенням така дитина лежить на дивані з книжкою, полюбляє все детально обговорювати. Вона обирає дружбу з самовіддачею і самопожертвою, тому, що їй приємно віддавати, а не отримувати. Часто діти обирають синій колір не тому, що вони спокійні, а тому, що в даний момент дуже потребують спокою. Блакитний колір говорить про свободу, безтурботність, схильність до зміни обстановки. Зазвичай його полюбляють хлопчики. Часто з таких хлопчиків виростають моряки або льотчики. 
 "Фіолетові діти" Мовою кольору фіолетовий означає ніч, таємницю, містику, спостережливість. Цей колір говорить про чуйність, ніжність, підвищену емоційність та вразливість. Такі діти живуть багатим внутрішнім світом і відрізняються артистизмом, вони дуже чутливі. Їх легко загіпнотизувати. «Фіолетова» дитина прагне справити враження, але при цьому здатна подивитися на себе зі сторони. Вона дуже ранима, більше звід інших потребує підтримки і заохочення. 
 "Коричневі діти" Приземлений, затишний і навіть приємний в невеликих дозах коричневий колір у «коричневих» дітей стає способом створювати свій світ, надійний і закритий. Домінування цього кольору говорить про любов до комфортних умов. Затишок і безпека - ось що головне в оточенні вашої дитини. Але існує багато причин «коричневого» дискомфорту: слабке здоров´я, сімейні негаразди, участь в драматичних подіях, розумова неповноцінність. 
"Чорні діти" Чорний колір, як колір загрози, абсолютно протипоказаний дітям. Діти рідко віддають йому перевагу, але якщо дитина полюбляє його понад усі інші кольори - це свідчить про передчасну дозрілість складної психіки і про стрес, який перевернув життя дитини. Часто вибір чорного кольору є своєрідною реакцією на сильну образу або розчарування. Чим більше чорний колір подобається дитині, тим сильніша загроза, тим драматичніший стан дитини. 
 "Сірі діти" Зовсім іншу психологічну картину дає сірий колір, теж протипоказаний дітям. Він означає рутину, безпросвітність, відторгнення, бідність. Колір нейтралітету, непомітності, скромності. Найчастіше «сірі» діти дуже тихі, несміливі. Такі діти почувають себе незатишно, хочуть відгородитися, сховатися від зовнішнього світу. Як правило, з таких дітей виростають замкнуті люди.
 Ми дуже сподіваємось, що цей тест допоможе Вам зазирнути в душу маленької людини і можливо щось змінити в кращу сторону. Даруйте дітям любов, і тоді в їх малюнках будуть переважати яскраві, світлі фарби!

Джерело інформації: depot.in.ua
                                    mama-tato.com.ua


4 коментарі:

  1. Я, к сожалению, заглянула через 7 лет... у нас в детском возрасте у сына преобладал черный... А я все семью сберегала. А ребенок страдал. Пусть никогда не повторяются ошибки таких мам, как я... Теперь, славу Богу, мой ребенок даже в одежде носит яркие цвета...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Конечно же жаль, что интересная и полезная информация нам попадает поздновато. Но, Таня не переживай, настанет время и ты проверишь этот тест на своих внуках.

      Видалити
  2. Деже цікавий пост, а тест я обов'язково спробую провести з дітьми своїх співробітників. Дякую, мені було дуже цікаво.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Рада бачити Вас серед наших прихильників.Дякую.
      Дуже добре, що наш матеріал стане Вам у пригоді.

      Видалити