3 вересня 2012 р.

Дивосвіт барв, ліній і слова



Перш за все, я, звичайно, художник. Однак мені цікаве все, що дає можливість поринути 
у світ фантазії, де є 
можливість творити.


Багата наша тернопільська земля талановитими людьми. 
Серед них, наш земляк, член Національної спілки художників України, Заслужений художник України, митець з різнобічним талантом – Петро Шпорчук, який 5 вересня буде відзначати своє 70-річчя від дня народження. 

Пан Петро народився в селі Великі Мацевичі, що на Хмельниччині. Навчався на Львівщині (почав професійну освіту з Яворівської школи художніх ремесел за спеціальністю різьб’яра художньої різьби по дереву, закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва у 1971р.), а свій дар розвинув у Тернополі, де живе й працює понад сорок років. 
Великий вплив на формування художника мало неповторне культурне середовище Львова. Своїми учителями вважає Івана Скобала та Данила Довбошинського, які виховували його як творця. Таким чином високий рівень підготовки дав змогу митцю заявити про себе як про художника, який має свій стиль. Петро Шпорчук – автор різножанрових полотен, він часто експериментує із стилями. «Сповідую фігуративне мистецтво, проте часом працюю в модерні. До кожного образу потрібно підходити індивідуально. Я не боюся пробувати щось нове». 

В його здобутках: цикли ліногравюр, літографій, офортів, акварелей за мотивами Івана Франка, Тараса Шевченка, Івана Котляревського, Марка Вовчка, Григорія Квітки-Основ’яненка. 

«Я намагався стояти на позиціях національного мистецтва. Через те часто звертався до творчості українських класиків. Адже людина повинна співати пісню свого народу». 

Особливо незбагненні його жіночі образи – і в горі, і в радості кожен образ виконаний із великим натхненням. 
На його картинах зображено багато відомих тернополян: Василь Махно, Ігор Герета, Богдан Мельничук, Роман Бойко. 
Він – художник-оформлювач «Тернопільського енциклопедичного словника». А ще він створив скульптурний образ поетеси Ліни Костенко, який нині зберігається в Національному художньому музеї в Києві. 
Його персональні виставки відбулися в Тернополі, Львові, 
Хмельницькому, Кам’янець-Подільському,  Києві. Понад сто творів художника зберігаються у музеях Дніпропетровська, Збаража, Канева, Почаєва, Києва, Львова, Острога, Тернополя, Чернівців, Чернігова, у приватних колекціях України, Австрії, США, Канади, Росії, Польщі. 
Енергії Петра Шпорчука немає меж, 
так само, як і не має межі його різнобічний талант. 
Окрім роботи із фарбами, він працює й зі словом. Пан Петро автор повісті «Ірреальні марева», тринадцяти оповідань і новел, які ввійшли у збірку «Подільські жолоби»(2000), романів «Фатум»(2004), «Феєрія холодних гам»(2006), «Осіння віхола»(2010), котрі розповідають «про життя простих людей». Ми дуже раді, що деякі з цих творів автор подарував 
нашій бібліотеці. 
Сподіваюсь, дорогі читачі, вам сподобалося знайомство з Петром Шпорчуком, різнобічно обдарованим митцем, якому підкорилися Музи слова та пензля.

4 коментарі:

  1. Переглянула галерею робіт художника, я в захопленні..!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, робіт дуже багато у художника, вони всі такі різні і такі прекрасні. Що й казати, митець високого рівня!

      Видалити
  2. Дуже корисну справу робите. Реклама Петра Шпорчука як художника, письменника вдалася. До цього я його не знала. Думаю, таких як я, багато. Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за високу оцінку нашої роботи. Ми стараємось донести до читачів як можна більше корисної інформації. Знайомимо їх з талановитими людьми нашого краю. З паном Петром ми вже зустрічалися в бібліотеці як з письменником, тепер хочемо організувати зустріч з ним, як з художником.

      Видалити