28 липня 2012 р.

Висмоктуючі життя


Ви хотіли б мати свій власний портрет написаний відомим художником? Але хочу попередити, це може виявитися дуже ризикованим ділом.
Згадайте Доріана Грея, портрет якого малював художник Безіл Холвард. Пам’ятаєте чим закінчилася вся ця історія? Так, ви праві, нічого доброго з того не вийшло. Тож давайте і ми не будемо ризикувати.
В народній свідомості здавна побутувало уявлення про нерозривний зв'язок зображення і оригіналу. Тому художники стикалися з небажанням і побоюванням з боку простих людей писати їх портрети. Вважалося, що якщо щось трапиться з портретом, то постраждає і людина.
Про містичний зв'язок людини і його портрета знали ще з давніх часів. Одна з перших заповідей Бога іудеям, передана через Мойсея, говорить: "Не роби ... всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею". Цієї заборони іудеї дотримувалися століттями, роблячи виняток лише для тварин.
Іслам також забороняє малювати портрети. Існувала подібна заборона і в ряді первісних культур. Люди, які добре знаються на живописі, помітили цілий ряд випадків, коли раптово гинули ті, кого зображували на своїх полотнах великі художники минулих століть та нашого часу.
Хочете приклади? Та будь ласка.



Модильяні ... На найгучніші полотна майстра надихнула його студентка Жанна Ебютьен. Через три роки викинулася з вікна і розбилася на смерть.



Приблизно та ж історія сталася з великим фламандським живописцем Рубенсом. Його постійною моделлю була перша дружина - красуня Ізабелла. 



Часто писав він і свою дочку. Ізабелла померла, не доживши до тридцяти п'яти років, дочка померла в дванадцятирічному віці.


Рубенс довго оплакував своїх близьких і лише коли йому вже було за п'ятдесят, одружився на шістнадцятирічній красуні Олені Фоурменс,
яка теж стала його натурницею. 
Але їй пощастило, Олена Фоурменс залишилася живою. Сучасні фахівці стверджують, що вона володіла дуже сильним біополем, здатним захистити її від "витягування" життєвої енергії за полотно.
Рембрандт, один з найбільших майстрів пензля. Пережив двох дружин і всіх дітей. Саскія знайома всім по "Флорі", померла через 8 років після весілля. Рембрандт багато малював і дітей. 
Троє померли в дитинстві. Четвертий - Тітус - дожив лише до 27 років. 

Друга дружина - Хендрік Стоффельдс. Улюблена модель, відображена на багатьох картинах Рембрандта. Теж швидко померла.


І схожих прикладів дуже багато. Навіть експерти визнають: якась містична загадка все ж існує в картинах.
За матеріалами: http://nearyou.ru

5 коментарів:

  1. Олю, дуже цікавий допис. А ще мені стало страшно. Я зразу згадала свій намальований портрет...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ангеліно,якщо до цих пір нічого не сталося з тобою, то вже і не чекай чогось поганого. Портрет напевно зроблений олівцем на відпочинку, художником, що малює на вулиці за 20-30 гривень.
      Так що не хвилюйся, все буде добре!

      Видалити
  2. Вот это да! И как это так, зная о Дориане Грее, никогда не задумывалась о том, что с происходило с моделями великих художников. Оль, очень интересно. Спасибо, такое находишь, прям жуть как интересно-страшно!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Знаешь, Таня, такая сторона искусства меня давно интересовала. А тут такая возможность самой почитать, потом с другими поделиться. Есть ещё один не плохой материальчик, но он пока в черновичке полежит.

      Видалити