27 липня 2012 р.

Романтик живопису

29 липня виповнюється 195 років від дня народження видатного російського живописця - мариніста І. К. Айвазовського. Його ім'я відоме і вшановується в багатьох країнах світу, адже він прожив довге творче життя і залишив величезний спадок - біля 6000 творів мистецтва.
Вшанування пам'яті І. К. Айвазовського відбулося і в нашому відділі. З нагоди ювілею у нас оформлено книжково-ілюстративну полицю "Море - це моє життя", на якій представлені матеріали про життєвий і творчий шлях художника. Представлена література допоможе розкрити романтичний світогляд І. К. Айвазовського та охарактеризує особливості живопису митця.
В історії мистецтва можна знайти небагатьох художників, яким довелося зазнати такої прижиттєвої слави і популярності, яка випала на долю мариніста. Його майстерність не знає меж. З одинаковою силою і впевненістю він зумів передати лютий шторм та тиху гладь моря, виблискуючі на воді сонячні промені та брижі від дощу, прозорість морскої глибини 
та білосніжну піну хвиль.
"Рухи живих стихій невловимі для пензля - вважав Айвазовський - писати блискавку, порив вітру, сплеск хвиль - немислимо з натури. Для цього художник повинен запам'ятовувати їх..." Він був впевнений, що "людина, не обдарована пам'яттю, яка зберігає враження живої природи, може бути відмінним копіювальником, живим фотоапаратом,
але істинним художником - ніколи".

2 коментарі:

  1. Невероятный, неподражаемый художник! Его картинами можно любоваться бесконечно, как и самим морем...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да, картины художника не могут не нравиться, с первого взгляда они поражают насыщенностью красок. Они настолько реальны, что когда смотришь на любую из них, кажется, что находишся как бы в картине, слышишь плеск волн, шум ветра. На его картины можно очень долго смотреть, многие из них даже успокаивают (конечно, если это не "Девятый вал" или "Кораблекрушение").

      Видалити