15 лютого 2013 р.

На вершині майстерності

Вшановуючи пам'ять відомого композитора, драматурга,
оперного співака
С. С. Гулака-Артемовського, якому 16 лютого виповнюється 200 років від дня народження, у нашому відділі оформлено
книжкову виставку
"З Україною в серці". Література, представлена на ній, знайомить з його життям і діяльністю, розкриває творчий потенціал митця.

Він був людиною щедрого, багатогранного таланту. Народився в Україні в селищі Городище Черкаської області у 1813 році. У 1824 році навчався в Києвському духовному училищі. З 11 років співав у хорі. За сприяння Глинки Гулак в 1839-1842 роках жив у Італії, брав уроки співу та виступав у італійських операх. 1842-1864 роки - співав на сцені російського театру, в Петербурзі під прізвищем Артимовський. Мав красивий і надзвичайно широкий за діапазоном голос. Гулак-Артемовський створив чудові образи в операх українських, російських і західноєвропейських композиторів у "Аскольдовій могилі", "Руслані і Людмилі",
Дон Кіхота в однойменній опері В. А. Моцарта. Митець відомий як автор популярної української комедійної опери
"Запорожець за Дунаєм", уперше поставленій у 1863 р. в Петербурзі. Вона входить у золотий фонд української класичної музичної спадщини. Образи головних дійових осіб опери глибоко реалістичні, відзначаються яскраво вираженим національним характером. В основі її музики лежать інтонації українських народних пісень, вона сповнена народним гумором.
Гулаку-Артемовському належить дивертисмент "Українське весілля" (1851), водевіль "Ніч на Івана Купала" (1852), аранжировка української народної пісні "Стоїть явір над водою", присвячена Тарасу Шевченку, з яким Семен Степанович був
у дружніх стосунках.
Помер С. С. Гулак-Артемовський 5 квітня 1873 року,
похоронений у Москві. На батьківщині відомого музиканта встановлено пам'ятник та відкрито літературно-меморіальний музей. Його ім'я стоїть поруч з найвидатнішими представниками української музичної культури.

4 коментарі:

  1. Олечко, вітаю тебе з днем народження. Бажаю гарного настрою, здоровя і творчого натхнення.

    ВідповістиВидалити
  2. Шановна Ольга, із запізненням працівники Бердичівської міської бібліотеки для дітей приєднуються до привітань, які були адресовані Вам з нагоди дня народження. Отож бажаємо, щоб поруч з Вами завжди була Віра, Надія, Любов, здійснення найзаповтніших мрій, жіночого щастя, творчого натхнення, Божої благодаті вам та вашій родині. З днем народження.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дорогі дівчата, щиро дякую Вам за вітання! Мені дуже приємно. Дякую, що Ви не забуваєте про наш "Багатобарвний світ мистецтва" і забігаєте на його сторінки.

      Видалити