24 січня 2013 р.

З музикою крізь життя

Сьогодні виповнюється 150 років від дня народження українського композитора, хорового диригента, громадського діяча Остапа Йосиповича Нижанківського.
Народився він в Стрию у багатодітній сім’ї священика Йосипа Нижанківського. Важливе місце в житті митця займала музика. Ще під час навчання в Дрогобицькій гімназії він брав активну участь у самоосвітніх гуртках, займався підготовкою художньої частини шевченківських вечорів, організував постійний хоровий гурток.
Упродовж 1882-1885 років Остап відбував військову службу у Львові, потім став учнем 7 класу Руської академічної гімназії. В цей період життя композитор розпочинає прилюдно виступати в ролі диригента хору, заснував музичне видавництво «Бібліотека музикальна», у першому випуску якого було поміщено його пісню «Гуляли» на слова Ю. Федьковича. Високу оцінку цьому твору дав М. Лисенко. Успішно навчається та закінчує Львівську духовну семінарію.
У середині 90-х років О. Нижанківський брав активну участь в організації студентських хорів, написав перші музичні твори. З цього періоду солоспів «Доля»  на слова Т. Шевченка. Також цікавився композитор народною піснею. Упродовж цілого життя він займався збиранням і записуванням фольклору.
Він був організатором і диригентом хорового студентського гуртка «Артистичні мандрівки», або так звана «Дванадцятка», згодом – «Шістнадцятка», з якими концертував у Західній Україні, в тому числі на Тернопільщині (м. Копичинці, 1889). Заснував хорові товариства «Львівський Боян» (1891), «Бережанський Боян» (1892) та «Стрийський Боян» (1893). Закінчивши духовну семінарію, Нижанківський деякий час працював у Бережанах, де створив філію львівського товариства «Боян», стає його головним диригентом (1895-1896) та редактором багатьох видань.
У травні 1896 року він складає іспити на курси вчителів музики при Празькій консерваторії та одержує кваліфікацію учителя співу середніх та учительських семінарій.
У 1896-1900 роках був священиком у с. Довжанці, а в 1897 році – парох у подільському селі Качанівці. Згодом О. Нижанківський переїздить у село Дуліби, а відтак – у село Завадів Стрийського району, де був парохом до кінця життя. Нажаль про життя композитора цих років відомостей мало.
Різноманітна творча спадщина митця. Він – автор хорів «В’язанка слов’янських гімнів», «Наша дума, наша пісня» ( на слова Т. Шевченка), «З окрушків» (на слова Ю. Федьковича), романсів «Минули літа молодії», «Вітер в гаю нагинає», фортепіанних п’єс, обробок народних пісень (збірник «Русько-український співаник» (54 пісні з нотами). Заслуговує на увагу рукописна збірка «Пісні народні». Ці пісні митець зібрав по різних селах Галичини, до багатьох із них написав музику.
У 1918-1919 роках стає членом УНРади ЗУНР, очолював повітний комісаріат на Стрийщині.
Життєвий шлях Остапа Нижанківського закінчився трагічно. У час окупації Галичини польською армією він був розстріляний без суду та слідства білополяками в місті Стрию 22 травня 1919 року. Похований на місцевому кладовищі.
Додатково ми пропонуємо перелік літератури з фонду бібліотеки, скориставшись якою наші користувачі зможуть більш досконало познайомитися з творчістю Остапа Нижанківського.

1. Муха А. І. Композитори України та української діаспори: Довідник /
А. І. Муха.- К.: Музична Україна, 2004. - 352 с.
Про О. Нижанківського - С. 216 - 217.

2. Співоче поле України / Упоряд. Б. А. Артищук. - К.: Молодь, 2004. - 399 с.
Про О. Нижанківського - С. 374.

3. Загайкевич М. Музичне життя Західної України другої половини ХІХ ст. - К.: Видавництво Академії наук УРСР, 1960. - 188 с.
Про О. Нижанківського - С. 185-187.

4. Нижанківський Остап Йосипович (24.01.1863-22.05.1919) - український композитор, хоровий диригент, діяч музичної культури // Митці України: Енциклопедичний довідник. - К., 1992. - С. 422.

5. Нижанківські - композитори, диригенти, музичні та громадські діячі, батько, син, внук. Остап Йосипович Нижанківський / Р. Матейко, П. Медведик,
Г. Моліцька, о. М. Шаварин // ТЕС. - Т., 2005. - Т. 2. К-О. - С. 627.

6. Нижанковский Остап Иосифович // Музыкальная энциклопедия / Гл. ред.
Ю. В. Келдыш. - М., 1976. - Т. 3. - С. 983.

7. Дем'ян Г. В. Музей Остапа і Нестора Нижанківських / Г. В. Дем'ян // Народна творчість та етнографія. - 1998. - № 6. - С. 91.

6 коментарів:

  1. Оля, напиши будь-ласка, як змінити налаштування в коментарях. Вони в мене підглючують. Я хочу зняти галочку "без перевірки" англійським словом. Хочу щоби комп перевіряв коментарі. Я забула яке це зробити.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зараз допоможемо!
      Вибирай "налаштування" -> (зліва) ще раз "налаштування" -> "повідомлення та коментарі" -> в розділі "коментарі" шукай "перевірка коментарів" -> "ніколи" -> внизу "додати"
      Якось так. Успіхів!

      Видалити
  2. Відповіді
    1. Завжди будь ласка! Якщо якісь проблеми - звертайся.

      Видалити
  3. Дуже цікава і змістовна інформація про видатного українського композитора. Признаюсь чесно, що донині, я його знала лише як автора колядки "Во Вифлеємі нині новина", а з вашого посту, пані Ольго, почерпнула для себе набагато більше.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Наталочко.
      Остап Йосипович Нижанківський багатогранна талановита людина. В пості є посилання, де можна прослухати його твори, мені дуже сподобались. Погано те, що у композитора дуже трагічно закінчилося життя.

      Видалити