1 листопада 2012 р.

Пожежонебезпечний хлопчик

І знову про загадкову і містичну історію картин.
Багато хто вважає, що кожна картина має свою ауру, яка може бути доброю, злою або нейтральною. Деякі з них притягують певні події. Надто часто з цими фатальними шедеврами відбуваються дивовижні факти і нез'ясовані події — пожежі, смерті, безумство авторів. Звичайно, це не доведено наукою і є лише припущеннями. Але все ж таки вони існують… 
Одним з найвідоміших "проклятих" полотен є "Хлопчик, що плаче" — репродукція картини іспанського художника Джованні Браголіна. Безліч страшних легенд оточують цю картину. Мабуть, з них ми і почнемо.
Художник хотів написати портрет дитини, що плаче, і як натурника узяв свого маленького сина. Але, оскільки малюк не міг плакати на замовлення, тоді батько спеціально доводив його до сліз, запалюючи перед обличчям хлопчика сірники. Художник знав, що його син панічно боявся вогню, але мистецтво було йому дорожче, ніж нерви власної дитини. Зрештою, хлопчик заплакав і в сльозах вигукнув: «Що б ти сам згорів!». Не минуло й місяця, як син художника помер від пневмонії, а ще через пару тижнів у будинку Браголіна виникла пожежа, в якій загинув і сам художник, і майже всі його твори, крім нещасливої картини ...

Але свою зловісну славу картина, точніше - її репродукція (оригінал до цих пір не знайдено), здобула в 1985 році, в Англії. Сталося це у Північній Англії завдяки серії дивних збігів – тут одне за одним почали відбуватися загоряння житлових будинків, були навіть людські жертви. Деякі постраждалі згадували, що з усього майна вціліла тільки репродукція із зображенням дитини, що плаче. І таких повідомлень ставало все більше, поки, нарешті, один з пожежних інспекторів привселюдно не заявив, що у всіх без виключення згорілих будинках була знайдена незаймана вогнем репродукція картини "Хлопчик, що плаче". Тут же в газетах з’являються статті, в яких повідомлялося про смерті у пожежах, які відбувалися після того, як господарі купували цю картину. Вона почала вважатися проклятою, спливла історія її створення, обросла чутками й вигадками. В результаті одна з газет опублікувала офіційну заяву про те, що всі, у кого є ця репродукція, повинні негайно від неї позбутися, і владою надалі заборонено купувати і тримати її вдома.
Після чергової пожежі, газета The Sun виступила із заявою: «Все, досить. Якщо ви хвилюєтеся про те, що картина "Хлопчик, що плаче" знаходиться у вашому будинку, негайно надішліть її до нас. Ми знищимо її і позбавимо вас від прокляття». Незабаром в редакції репродукціями була завалена ціла кімната. Виявилося, що редактор цієї газети також схильний до забобонів. Коли один з працівників редакції повісив репродукцію на стіну, він, побачивши це, зблід, після чого велів зняти картину і прибрати її. Нарешті всі репродукції були вивезені за місто і там спалені, а в газеті з'явилася відповідна стаття про це.
Однак з тих пір, у пресі, а потім і в мережі Інтернет періодично стара історія знову оживає, причому в самих різних варіантах: наприклад з твердженнями, про те, що якщо з репродукцією поводитися добре, то хлопчик принесе удачу власникам, або про те , що подібні пожежі відбуваються і в інших місцях світу.
Ось така загадкова історія репродукції картини художника Джованні Браголіна «Хлопчик, що плаче». Ви як хочете… Але ми, все ж таки, не радимо приносити репродукцію до себе в дім і вішати її на стіну. Мало, що може статися...

10 коментарів:

  1. Оце так історія!... А ти не боїшся того, що у блозі зображена ця картина? Може, краще прибрати...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та ладно вже, ти мене так не лякай, Ангеліночко. Я як писала, трохи моторошно було, але подумала, що в Інтернеті ця картина вже давно є. Надіюся, що вона нашому блогу не зашкодить, а інформація на мою думку цікава, ну як таке пропустити.

      Видалити
  2. Так, інформація справді дуже цікава. Я і чоловікові розповіла. Він любить всяке таке...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мені приємно знати, що я не одна така... така, що любить всяке таке...

      Видалити
  3. Оля.... капец...я читала, еще не видя комменты Ангелины, и хотела тебе тоже предложить - а может не надо? В блоге?
    Хотя соглашусь - история, бр, мистически-интересна...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Думаю, мы это как-то переживём. Надеюсь блог не погарит. А мистики точно в истории много. Но если обратиться к фактам по этой картине - там сплошные противоречия.

      Видалити
  4. Олечка, я всегда к тебе с удовольствием хожу вирутально (пока вирутально) в гости! Никуда не пропадешь, мы это точно знаем!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ну что ж, буду стараться и дальше. Я всегда очень рада видеть тебя, Танюша.

      Видалити
  5. Цікава картина, цікава інформація. А ще я читала, що екстрасенси і фахівці з біолокації стверджують, що всі твори мистецтва зберігають частину енергетики їх творців. Ще вони вважають, що картини можуть тільки впливати на наш настрій і самопочуття.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я цілком з Вами згідна, Ларисо. Любий витвір мистецтва має на людину свій вплив, як моральний, так і естетичний, формуючи характер наших почуттів.

      Видалити