7 травня 2012 р.

Нові надходження з питань мистецтва

Раді повідомити, що нещодавно у відділ надішла нова література. Звичайно шкода, що в такій малій кількості, але все ж таки любителів мистецтва ми "почастуємо" новеньким.
Дані видання будуть корисними для учнів, студентів та керівників читання з питань культури та мистецтва.
Чекаємо на Вас у бібліотеці!
Василишин, О. Меморіальний музей-садиба Леся Курбаса: нарис-путівник / Ольга Василишин; вид. 1-е. – Тернопіль: Укрпрінт-Захід, 2007. – 82 с.: іл. – (до 120-річчя від дня народження Л. Курбаса).
 Нарис-путівник знайомить з експозицією меморіального музею-садиби Леся Курбаса в селі Старий Скалат на Тернопільщині, де пройшли дитячі та юнацькі роки видатного українського режисера, актора, великого мислителя, організатора театрів, педагога і публіциста, драматурга і перекладача, сценічного діяча і театрального філософа, народного артиста України. Її складають численні документи, фотографії, афіші, листи, спогади сучасників, особисті речі. Експонати музею розповідають не лише про життєвий та творчий шлях Л.Курбаса, а й про його учнів та однодумців, які працювали з ним на підмостках театральної сцени в 20-х - початку 30-х років минулого століття. Видаючи цей нарис-путівник, ставимо за мету ознайомити читачів з творчістю режисера, допомогти серцем відчути його співзвучний ритм до нашого сьогодення та викресати в душі вогонь високого патріотизму.
Обшарська, Р. В. 
Мелодія літньої ночі: сучасні українські пісні /
Р. В. Обшарська;
В. І. Лазаренко.- Тернопіль: СорокА, 2006. - 20 с.
Збірник складається з восьми пісень, написаних на слова талановитої і чарівної чортківської поетеси Раїси Обшарської. Її поезія - це поезія наповнена ліризмом і коханням, яке пронизує всю творчість поетеси. Віталій Лазаренко знайшов у цих поезіях чимало пісенних струн, які рівними рядками закріпились у нотних структурах. Залишається тільки відшукати виконавців, які б змогли фахово передати ці правдиві емоції, котрима жили поетеса і композитор, творячи кохання.
Павловська, Л. М. Моя колиска - мій Житомир!: поетично-пісенна збірка / Людмила Павловська. - Житомир: Полісся, 2011. - 32 с.
Ця збірка - продовження поетично - музичної розповіді для юних читачів про велику і славну Батьківщину - Україну / "Я живу в своїй країні" /; про християнську мораль і духовність, які так необхідні для її розбудови /"Кольорові смужки"/; і - нарешті збірка "Моя колиска - мій Житомир!", яка навертає увагу дітей до своїх витоків, до своєї малої батьківщини.
 Головний мотив збірки «Моя колиска - мій Житомир!» - прагнення автора через прості слова дитячих поезій, покладених на музику, ще раз надихнути дітей на любов до свого міста, звернути увагу на те, що вони - житомиряни. Ми маємо пишатися своїм містом, любити його; починаючи з дитинства, усвідомлювати, що наша мала батьківщина - невід'ємна частинка великої і славної України, - стверджує автор.
Павловська, Л. М. Я живу в своїй країні: пісні про Батьківщину / Людмила Павловська. - Житомир: Полісся, 2008.-28с. 
 У збірці «Я живу в своїй країні» домінують мотиви любові до України, прагнення донести ці почуття до дітей молодшого і середнього шкільного віку, надихнути їх на полум'яну, патріотичну любов до своєї Вітчизни, на сприйняття світу і змін, що йдуть насамперед від дитячої душі, бо саме за дітьми - майбутнє. Поетичні рядки світлі і доступні для сприйняття, їх легко запам'ятати і співати. Вони вселяють у дитячу свідомість почуття любові, миру і добра, і це - найголовніше.

2 коментарі:

  1. Чудові видання!
    І нам дуже-дуже приємно побачити книги житомирських письменників. Саме із збірки Л. Павловської "Моя колиска - мій Житомир!" ми взяли поезію "Невідомому солдату", яка надихнула нас на створення презентації.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це я також замітила, мені дуже приємно, що у нас появилася ця книга. Як на мене, поезія - причудова!
      Дякую, Наталочко, що не залишаєте нас без уваги, мені особисто дуже приємно.

      Видалити