24 червня 2015 р.

Незвичайне про звичайний олівець

У добу цифрових зображень і графічних планшетів важко когось здивувати звичайним олівцем. Але ми спробуємо. 
 Отже, знайомтеся - олівець.
 
Щоб писати рівно й красиво на пергаменті, олов’яними кружечками проводили тонкі лінії, а вже потім по них рівненько й акуратно писали. Пізніше з’явилися замість кружечків олов’яні палички в дерев’яній оправі (щоб не бруднити руки).

Починаючи з XIV ст. художники замість олівця здебільшого використовували палички, виготовлені з суміші свинцю та цинку. Їх ще іноді називали «срібними олівцями». Подібним олівцем користувалися Сандро Боттічеллі, Альбрехт Дюрер,
славетний Леонардо да Вінчі
Приблизно 500 років тому в шахтах міста Камберленд в Англії був знайдений графіт. Вважається, що тоді почали виготовляти графітові олівці. У Німеччині виробництво графітних олівців почало в Нюренберзі. Сучасний графітний олівець винайшов у 
1794 році французький учений і винахідник Ніколя Жак Конте
Нині виробляється більше 300 видів олівців для різних видів діяльності, різної твердості.
Існують олівці для нанесення написів на скло, тканину, целофан, пластмасу та кіноплівку. А ще у виробництві є такі, що використовуються в будівництві й залишають слід на поверхні, яка знаходиться на відкритому повітрі протягом кількох років. 
Шестигранну форму корпусу олівців запропонував у кінці ХІХ ст. граф Лотар фон Фабер. Його дратувало, що вони часто скочуються з похилої поверхні столу. 
Ідея прикріплення гумки на кінець олівця належить американцю Хайме Лімпен із Філадельфії, який запатентував 
свій винахід у 1858 році.
До відкриття гумки 
для видалення слідів графітного олівця
використовувалася 
м’якушка хліба. 
2/3 частини олівця йде у відходи під час його заточування. Це наштовхнуло американця Алонсо Таунсенда Кросу на створення в 1869 році механічного цангового олівця.Графічний стержень розміщувався в трубці, затискався металевими цангами й міг висуватися на потрібну довжину.
Звичайним олівцем можна провести лінію довжиною понад 50 км. Або написати більше 50 тис. слів. Щороку у світі виготовляється більш ніж 14000000000 олівців. 
Якщо всіїх викласти в один ланцюг, його довжини буде достатньо, щоб обігнути планету 62 рази.

У 1828 році французький математик Бернард Лассімон отримав перший патент на точила для олівців.

Немає коментарів:

Дописати коментар