10 січня 2014 р.

Дотик до людини-кіно

9 січня шанувальники таланту вірменського і українського кінорежисера Сергія Параджанова відсвяткували його 90-річчя від дня народження.

Його ім'я внесено у списки кращих кінематографістів світу, він був справжнім генієм своєї справи і заслуговує на шану прийдешніх поколінь.











З нагоди ювілею, в читальному залі бібліотеки оформлено книжкову виставку "Митець за покликання", на якій представлена література про життя та діяльність цієї талановитої людини. Скористатись матеріалами з виставки можуть усі відвідувачі бібліотеки.

Сергій Параджанов повноправно належав до трьох народів - вірменського, грузинського й українського. Ми звикли говорити про нього як про режисера, котрий створив унікальну кінематографічну мову.
За своє життя Параджанов зняв 15 фільмів, але визнання прийшло до нього після екранізації його 7-ї роботи в 1964 році - повісті 
М. Коцюбинського "Тіні забутих предків". 

Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 
24 гран-прі) у двадцять одній країні. Митець увійшов до книги рекордів Гіннеса за кількістю отриманих нагород за фільм "Тіні забутих предків". 
З Україною пов'язана значна частина творчої біографії Сергія Параджанова. 
В Україні створив фільми "Наталія Ужвій", "Золоті руки", "Думка", "Перший хлопець", "Українська рапсодія", "Квітка на камені" (у співавторстві з А.Слісаренком) та інші.
Щоб більше цікавого взнати про талановитого кінорежисера ми пропонуємо подивитися це відео. Приємного перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар