8 червня 2013 р.

Орган із сталактитів

В американському штаті Вірджинія неподалік містечка Лурей розташовані Лурейські печери, що налічують 7млн років. Вони добре відомі не лише своїми сталактито-сталагмітовими утвореннями та озерами з кришталевою водою.
Тут, у печерах, установлено… орган - найбільший у світі музичний інструмент - близько 14000 квадратних метрів. Його складний механізм за допомогою молоточків видобуває звуки із 37 різних за тоном величезних сталактито-сталагмітових «бурульок», які підключені до трубкової системи традиційного органа.
Туристи, які відвідують Лурейські печери, насолоджуються звуками цього унікального інструмента.
А почалося все в далекому 1954, коли звичайний інженер Леланд Спрінкл зі своїм сином був на екскурсії в цих печерах. Він побачив, як екскурсовод взяв металеві палички і настукав по сталактитам просту мелодію. Саме тоді і народилася у Леланда ідея створення «Stalacpipe» - великого печерного органу.
Три роки пішло у нього на пошук і підгонку потрібних сталактитів для певного звучання.
До кожного із сталактитів був прикріплений маленький гумовий молоточок з моторчиком, який активувався натисканням потрібної клавіші на клавіатурі інструменту. Сама ж консоль була розроблена фірмою Klann Organ Supply,
що займається створенням класичних органів.

2 коментарі:

  1. Дякую, дуже цікава інформація. Хотілося б послухати такий орган в реалі. Напевно це неперевершено.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Гадаю, орган видає дивовижні звуки. З задоволенням і я би послухала цю музику.

      Видалити