16 березня 2012 р.

Гордість української музики

22 березня 1842 року в с. Гриньки на Полтавщині народився Микола Лисенко – видатний композитор, основоположник української класичної музики, блискучий піаніст, талановитий хоровий диригент, педагог і фольклорист. З його ім’ям пов’язана епоха становлення професійної музики, театру та мистецької освіти в Україні.
Нащадок давнього шляхетського роду поєднав в собі заповідану предками відданість національній ідеї та хист до державницько – просвітницької діяльності з непересічним музичним обдаруванням. За висловом нашого сучасника – праправнука великого композитора, «Микола Лисенко змінив козацьку шаблю на диригентську паличку і зброєю в боротьбі за незалежність України зробив народну пісню».
Життєвий подвиг композитора не обмежується написанням музичних творів. Важливе значення він приділяв викладацькій діяльності. Працюючи з дітьми, Микола Віталійович як ніхто інший відчував потребу у створенні дитячого музичного репертуару. Його збірники стали першими ластівками української пісенності для дітей.

Микола Лисенко створив нашу національну музику, окрилив українську народну пісню своїм талантом і розніс її славу по всьому світу.

Під звуки чарівної музики 14 березня у відділі відбувся музичний вечір «Микола Лисенко – сонце української музики», приурочений 170-річчю від дня народження геніального композитора.
У виконанні студентів II і IV курсів музичного училища прозвучали українські народні пісні: «Я щаслива зроду», «Посилала мене мати»,
 «Зелененький барвіночку»
 та музичний твір М.Лисенка «Елегія».
 Присутні на вечорі – учні, вчителі, бібліотекарі ознайомились з життям та діяльністю композитора.
Більш детальніше розкрити творчість М. Лисенка, допоможе література з виставки «Велич його таланту».
А музичний вечір пройшов в теплій і затишній атмосфері.

Немає коментарів:

Дописати коментар