2 березня 2012 р.

У рамках ювілею

1 березня в Українській гімназії ім. І. Франка було проведено свято, приурочене 125-ій річниці від дня народження Леся Курбаса.
До цього заходу ми оформили книжково-ілюстративну виставку «Син подільського краю». 

Для всіх присутніх було проведено огляд літератури, яка експонувалася  на  цій виставці. 
Учні 10 - 11 класів, які були присутні на заході, мали можливість переглянути книги, періодичні видання та фотоматеріали, які допоможуть їм детальніше ознайомитися з життєвим і творчим шляхом нашого славетного земляка.

Запропонована виставка містить матеріали:
Тернопільський Енциклопедичний Словник. - Тернопіль: ВАТ ТВПК "Збруч", 2005. - Т.2.К. - О. - 706 с.
Перше в історії області видання, що подає про Тернопільщину система- тизовану новітню інформацію з різних галузей: історії, географії, економіки, політики, освіти, науки, літератури, мистецтва, спорту тощо; містить відомості про визначних уродженців краю та відомих людей, які тут жили і творили. Видання буде корисним для науковців, педагогів, студентів і школярів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться минулим та сучасним регіону.
 Визначні постаті Тернопілля: Біогр. зб./ Уклад. О. Бенч, В. Троян. - К., 2003. - 
С. 99 - 100.
У книзі вперше зібрано інформацію про видатних людей Тернопілля, які тут народилися і діяльністю своєю упродовж життя залишили вагомі здобутки у різних сферах діяльності. 
Корнієнко Н. М. Лесь Курбас: репетиція майбутнього / Н. М. Корнієнко. - К. : Факт, 1998. - 468 с.
Це перша монографія, у якій здійснено дослідження евристичних художніх моделей Леся Курбаса, засновника національного українського модерного театру XX століття. Ім'я Леся Курбаса вписано в історію світового театру поруч з іменами Мейєрхольда, Крега, Станіславського, Вахтангова. Глибокий науковий підхід до вивчення творчості Майстра, обробка архівних матеріалів, художнє втілення теми робить цю книгу унікальною і неповторною.
Борошко Ю.М. Режисер Лесь Курбас. - К.: Мистецтво, 1987. - 197 с.
У книжці розповідається про творчий шлях Леся Курбаса, організатора Малого театру, Київського драматичного, а також театру "Березіль". Викладені його теоретичні погляди, які не втратили актуальності та значення до нашого часу.
Лесь Курбас: Статьи и воспоминания о Лесе Курбасе. Литературное наследие / Сост.: М.Г.Лабинский, Л.С.Танюк. - М.: Искусство, 1987. - 463 с.
Книга розповідає про естетичні погляди видатного митця-новатора і блискучі акторські роботи. У першій частині збірника містяться спогади авторів, режисерів, літераторів, які працювали з митцем. Друга містить літературну спадщину Леся Курбаса. Книга має багатий ілюстративний матеріал.
1. Василишин, О. Змінював світ мистецтвом [Текст] : [Лесь Курбас] / О. Василишин // Вільне життя. - 2012. - 24 лютого. -  
С. 6.- (Постатті).
2. Гайдукевич, Я. Березільці [Текст]:[Лесь Курбас, Йосип Гірняк] / Я. Гайдукевич // Вільне життя. - 2012. - 24 лютого. - С. 6. - (Тернопільські театральні вечори).
3. "Іде Лесь Курбас, а за ним іде нова доба" [Текст]: до125-річчя від дня народження Л. Курбаса // Календар знаменних і пам'ятних дат. - 2012. - №1. - С. 98 - 108.
4. Корнієнко, Н. Лесь Курбас як завтра [Текст]:[до 125-річчя від дня народження Леся Курбаса] / 
Н. Корнієнко // День. - 2012. - 10-11 лютого. - С. 14-15.
5. Ониськів, М. "Іде Лесь Курбас. А за ним іде нова доба" [Текст]: святкування поблизу Святої Гори у Старому Скалаті / М. Ониськів // Вільне життя. - 2012. - 29 лютого. - С. 7.
6. Соколенко, Н. Лесь Курбас. Знаний і забутий [Текст] / 
Н. Соколенко // Дніпро. - 2012. - №2. - С. 118-121.
7. Чайковська, С. Розстріляний геній україрського театру [Текст]: до 125-річчя від дня народження Леся Курбаса / С. Чайковська // Літературна Україна. - 2012. - 23 лютого. - С. 1.

2 коментарі:

  1. Вперше зайшла на Ваш блог. Досить цікавий! Особливо сподобалась "Творча галерея", роботи Оксани Шлапак та Галини Філіппової. Тепер буду часто до Вас заглядати. Тим більше, що мамина родина родом із Тернопільщини і мене цікавить все, що пов'язане із цим краєм. Валентина Мельничук.

    ВідповістиВидалити
  2. Ми раді бачити Вас серед наших прихильників! Надіємось, що зустрічатися з Вами ми будемо частенько на сторінках наших блогів!

    ВідповістиВидалити