15 січня 2015 р.

Щедрик, щедрик, щедрівочка…

Зимові свята наближаються до закінчення. Діти й дорослі продовжують колядувати й щедрувати: 13 січня було свято Маланки, 
14 січня - Святого Василя 
і перший день Нового року
за старим стилем. 
А 18 січня прийде 
"другий Святвечір" - 
напередодні Водохреща. 
Ви напевно хоч раз у житті чули український "Щедрик", можливо, навіть в іншомовному виконанні - але все одно він залишається найвідомішою у світі українською різдвяною мелодією. Правда автор слів невідомий, адже щедрівка відноситься до часів Київської Русі, коли Новий рік святкували 1 березня. 

Класичний український варіант. Виконує львівський хор "Ґаудемаус" Український композитор Микола Леонтович віднайшов текст і у 1904 написав до нього унікальну мелодію, втім довго не наважувався показати публіці. Впродовж 12 років вводив безліч правок і вигадував нові аранжування. Вперше"Щедрик" виконав хор Київського університету - у 1916 році. Тож він одразу став музичною сенсацією. А у 1921 році різдвяну пісню виконав український хор у нью-йоркському "Карнегі-Холі". Це стало точкою відліку нової історії відомої мелодії.
 В 1936 році керівник симфонічного оркестру NBC
Пітер Вільговський переклав "Щедрика" та дав йому назву Carol of the bells - тобто колядка дзвонів. Текст практично немає нічого спільного з українським варіантом, але саме в такому звучанні пісня отримала всесвітню славу. 
Мелодія стала невід’ємним атрибутом Різдва. 
А щоб ні в кого не виникало сумнівів про походження “Щедрика”, англійська "Вікіпедія" дає дані про Миколу Леонтовича та українське коріння щедрівки. Нині існує безліч переспівів 
та інструментальних варіацій на тему "Щедрика". 
Насолодитися деякими з них пропонуємо і вам! 
До слова, найвідомішу різдвяну пісню виконали добровольці АТО. 
Як повідомляє Еспресо.TV, добровольці заспівали щедрівку у рамках різдвяного мистецького проекту "Колядуймо усім світом".
Хлопцям на запис і відео дали всього 2 години. 
Після цього вони одразу повернулись в зону АТО.

2014 рік. Флеш-моб у електричці "Тернопіль-Львів"

2 коментарі:

  1. Обожаю "Щедрик" в исполнении украинской группы "ManSound". Флешмоб чудесный.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я больше люблю "Щедрик" в исполнении вокального квинтета Pentatonix. Молодцы ребята. 2 года как они разложили щедривку на 5 голосов, а какой уровень популярности уже.
      Конечно же первоначальная форма исполнения, скажем так, классика, всегда остаётся на первом месте.

      Видалити