17 квітня 2013 р.

Художник ліричного обдарування

Еталоном художнього писання, найліпшим взірцем вірності люблячого сина України для мене був Т. Шевченко. Думаю, то не випадковість, що наші дороги в Почаєві переплелися, хоча в різниці на ціле століття. 
Іван Хворостецький 
З нагоди 125-річчя від дня народження українського живописця,
уродженця Тернопільщини
Івана Федоровича Хворостецького,
у нашому відділі оформлено
книжкову полицю «Той не живе, хто думає лише про себе».

Література, представлена на ній, знайомить з життям і діяльністю художника, розкриває його творчий потенціал.


Доля художника тісно пов’язана і з Почаєвом, і з Почаївсько-Успенською лаврою.
Іван Хворостецький не раз наголошував, що саме в святій лаврі він зробив перші кроки, які вивели його на дорогу високого мистецтва.

Народився Іван Федорович у 1882 році в с.Юридики біля Почаєва на Кременеччині, в багатодітній та бідній родині Хворостецьких. Прагнення пізнавати та вдосконалюватися – одна з характерніших рис художника.
Тож, провчившись підмайстром у свого дядька в іконописній майстерні Почаївського Свято-Успенського собору, вирушив підлітком до Києва, де вступив до художнього училища. З 1908-го по 1915 рік навчався у викладачів: О. Мурашко, Г. Дядченко,
Ф. Кричевського. Особливо корисними художник вважав уроки
О. Мурашка, який розкрив йому секрети колориту. Восени 1916 року став студентом Академії мистецтв у Петрограді. Проте вчитися йому там не довелося, художника призвали в армію, але через кволе здоров’я комісували. Він повертається в Україну, де стає шкільним вчителем. У 1925 році вступив до Київського художнього інституту, брав участь у ювілейній виставці народів СРСР у Москві, у бієнале у Венеції. З 1929 року викладав у Київському художньому технікумі.
Та з початком війни у житті Івана Хворостецького настав справжній крах. Під час фашистської окупації з майстерні художника зникло більше 600 полотен… Тільки в 1948 році відбулася його перша повоєнна персональна виставка у Києві.
Помер Іван Федорович Хворостецький 19 листопада 1958 року, залишивши нащадкам понад 200 полотен, 56 з них зберігаються у Почаївському музеї імені І. Хворостецького.

Немає коментарів:

Дописати коментар