11 серпня 2012 р.

Ми отримали нові книги

Мершій до бібліотеки!
Фонд нашого відділу поповнився новою літературою, яка надійшла за програмою "Українська книга", що реалізується Державним комітетом телебачення і радіомовлення України.


  Жежера, В. М. Микола Яковченко
/В. М. Жежера. - К.: Муз. Україна,
2011. - 240 с.: іл.
Книга про видатного актора театру і кіно, народного артиста України Миколу Федоровича Яковченка. Йдеться передусім про маловідомі сторінки сценічної біографії артиста. Вперше представлено найповніший список його театральних ролей, широко подані документи (світлини, рукописи, афіші тощо з колекції «Дому Миколи» в Прилуках, архіву Київського національного академічного українського музично-драматичного театру ім. І. Франка) з розгорнутими коментарями, раніше не публіковані спогади та інші матеріали

 Драган, С. Б. Світ моїми очима: худ. роботи / Світлана Драган. - Тернопіль: Воля, 2011. - 24 с.: іл.
Перша книга нашої землячки, художниці Світлани Драган. У ній зібрані роботи на різну тематику. Але найбільше все ж таки на релігійну тему. Тут є також серія малюнків – малюнки-асоціації, де не просто це образок, а це до вислугу Святого Письма. Є і звичайні квіти, натюрморти. 

Швачко, Т. О. Євгенія Мірошниченко
/ Тетяна Швачко. - К.: Музична Україна, 2011. - 312 с.: іл. 
    Книжка присвячена життю і творчості видатної української співачки, народної артистки України та СРСР, лауреата Національної премії Укра­їни імені Тараса Шевченка та Державної премії СРСР, Героя України Євгенії Семенівни Мірошниченко. За 40 років плідної творчої діяльності в Національній опері України вона створила неперевершені вокальносценічні образи, які увійшли до скарбниці українського і світового оперного виконавського мистецтва. Розрахована на вокальних педагогів і студентів музичних вузів, шанувальників оперного мистецтва та широке коло читачів.

 Золоті ключі: українські народні пісні
/ авт.-упоряд. Роман Стецюк. - К.: Муз. Україна, 2011. - 450 с.: ноти.
    До збірки увійшли найбільш яскраві пісенні зразки унікального фольклорного радіоконкурсу «Золоті ключі», розшифровані та упорядковані на численні прохання прихильників народної пісні - професійних музикантів, аматорів, педагогів.
Пісні представлені в окремих розділах, упорядкованих за жанрово-тематичними принципами. Майже всі вони належать до традиційного фольклору. І лише деякі, як поодинокі винятки, створені хорами-ланками або фольклорними гуртами. У примітках пісні подано в алфавітному порядку, а також названо виконавців та вказано їхні адреси.
Скористатися цим виданням у своїй виконавській практиці зможуть співаки, ансамблі, художні колективи, а також виявлятимуть інтерес студенти та викладачі мистецьких навчальних закладів, дослідники для визначення перспектив розвитку народної музики в Україні.

Колишися , колисонько !: укр. нар. колискові пісні з нотами: для дітей дошк. віку / упоряд. В. Пономаренко; худ. В. Мельниченко; післямова
О. Яремійчук. - К.: Веселка, 2011. - 63 с. : іл.: ноти. 
Збірник українських народних колискових пісень з нотними записами.
  
Колядки та щедрівки: аранжування для мішаного хору і малого симфонічного оркестру народного артиста України Євгена Корницького / перед. О Столж; післям. Л.Гайтко. - Тернопіль: Астон, 2011. - 120 с.    
Аранжування для мішаного хору і малого симфонічного оркестру народного артиста України Євгена Корницького.
Стороженко, М. А. Мій Шевченко: альбом / М. А. Стороженко. - К.: Грамота, 2011. - 212 с. 
    Мистецький альбом народного художника України, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка, академіка Академії мистецтв України Миколи Стороженка містить художні твори, навіяні поезією Великого Кобзаря. Роботи М. Стороженка є новим словом у образотворчій Шевченкіані. Текстові коментарі відтворюють світобачення художника, пропущене крізь призму життя і творчості геніального поета. Оригінально подані, вони спонукають читача по-новому поглянути на твори Великого Кобзаря, на долю українського народу, на його минуле й майбуття.
Видання призначене для широкого кола читачів.

 Антонова, Є. І. На весілля з рушниками: традиції і сучасність
/ Євгенія Антонова; передм.
В. Козловська. - Донецьк: Донбас, 2011. - 144 с.: іл.
У цій книзі автор розповідає про традиції і звичаї українського народу в минулому та сьогоденні. Описує весілля як найурочистіше свято в житті людини та події пов'язані з ним. Висвітлює роль рушника не тільки як неодмінного атрибуту весільного обряду, а й як життєвого символу України.
Розрахована на широке коло читачів.


Белічко, Ю. В. Палітра століть: вибрані твори живопису з музеїв України
/ Ю. В. Белічко, А. О. Ізотов. - Одеса: Маяк, 2010. - 200 с.: іл. - Укр., англ.
Альбом побудований на матеріалі зібрань музеїв України. До видання увійшли твори українського живопису ХІІ-ХХ століть, різноманітних за стильовими ознаками та техніками. Автори альбому ставили на меті розкрити всю незмірну глибину самого мистецького твору та водночас показати неповторну, сповнену краси, різноманітності панораму українського живопису.

Дерлеменко, Є. А. Парки Києва = Parks of Kyiv: фотоальбом / Є. А. Дерлеменко; фотохудожник Є. А. Дерлеменко. – К.: Урожай. – 256 с.: іл. – Текст парал. укр., англ.
    П'ятнадцять віків красень Київ милує око і зачаровує подорожніх химерними обрисами пагорбів, численними рукавами і затоками сивого Дніпра, золотими банями давніх соборів, ошатними бульварами та розкішними парками, які є справжньою гордістю міста.
    Альбом відомого київського фотомитця Євгена Дерлеменка запрошує читача на прогулянку до старовинних парків Києва.


Позняк, Н. Українські вісники / Наталка Позняк, Олександр Хоменко. - Тернопіль: Джура, 2008. - 208 с.
Українські вісники - це люди, яких ми пізнаємо за їхніми слідами.
Слідами в малярстві, красному письменстві, на театральному кону і в історії світового кіномистецтва, в авіабудуванні, політиці і навіть у благородній справі одбирання грошей у багатих і роздачі їх бідним. Читач цієї книги здійснить захоплюючу мандрівку у часі і просторі, під час якої він зустрінеться з вічним опозиціонером В'ячеславом Чорноволом і світлим батюшкою народної пісні Кирилом Стеценком, дізнається, чому в заарештованого австрійською поліцією Івана Франка повідпадали на ногах нігті і якому королю Франції служили українські козаки.
Для учнів, студентів, учителів, усіх, хто по-справжньому цікавиться історією та культурою України.


Православні святині Києва 
Н. М. Нікітенко, Л. Г. Івакіна,  
В. Г. Киркевич та ін.; 
за ред. Н. М. Нікітенко. - К.: Техніка, 2011. - 352 с.: іл.
    Підготовлена відомими київськими науковцями та музейними працівниками, книжка знайомить читача зі знаменитими православними святинями Києва — Єрусалима землі Руської. Цікаво й нетрадиційно розповідається про його славетні храми та монастирі, які сформували духовний простір древнього святого міста. Багата історична доля, неповторна краса й мистецька довершеність київських святинь розглядаються в контексті їх унікального духовного значення для народу України.
    Розрахована на широкий загал читачів.


    Національний заповідник «Софія Київська» = National Conservation Areg “ST. SOPHIA OF KYIV” / під заг. ред. 
Н. Куковальської. – К.: Балтія - Друк, 20011. – 224 с.: фотогр., іл. – укр., анг.
У книзі представлені основні пам'ятки Національного заповідника "Софія Київська". Найновіші дослідження і багатий ілюстративний матеріал допоможе читачеві зазирнути в історію та уявити перед собою Софійський собор XI ст., Золоті Ворота XI ст., Кирилівську церкву XII ст., Андріївську церкву XVIII ст., Судацьку фортецю VI – XIV ст. Книга розрахована на істориків, мистецтвознавців і всіх тих, хто цікавиться історією та пам'ятками української землі.
Томенко, М. Д. Поміж печалями й любов’ю: пісні та романси / Микола Томенко; муз.: О. Білаш, І. Шамо, 
К. Мясков та ін.; худ. оформ. 
Є. Ільницький. – К.: Музична Україна 2011. – 223 с.: нот., портр.
М. Томенко - лауреат Міжнародної премії ім. П. Гулака - Артемовського та літературної премії ім. В. Мисика, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки письменників України.


Український вертеп: Вертеп у драматургії, прозі та поезії XIX - XX ст.: Збірник. / Упоряд., комент. М. Сулима; худ. оформ. Н. Задорожної. - К.: Дніпро, 2010. - 606 с.
    Вертеп після його «відкриття» в 1840-х рр. залишається чи не найуніверсальнішою мистецькою формою. Двоповерховість, поєднання сакрального й профанного, трагічного й комічного перетворило дерев'яну скриньку з ляльками на одну з моделей світу. Від часу виникнення вертепу, а особливо після публікації тестів та наукових описів цього пересувного театру, у ньому віддзеркалилися майже всі суспільні зміни, які сталися в Україні. Та й саме слово «вертеп» набуло додаткових значень. Біля витоків цих процесів, як не дивно, стояли П. Куліш та Л. Глібов: один підказав способи модернізації вертепу, другий, назвавши місто «вертепом добра і зла», зробив перший внесок у розширення семантичного гнізда лексеми «вертеп».
    Пропонуючи вашій увазі цей збірник, де зібрано зразки багатьох із перелічених видозмін, які сталися з вертепом, сподіваємося, що він послужить імпульсом для подальших пошуків — і на папері, і на сцені.

  
Костриця, М. Ю. Храм Святого Василія в Овручі / М. Ю. Костриця, 
О. Л. Михайлишин. - К.: Техніка, 2011. - 96 с.: іл. - (Нац. святині України). 
    Книжку присвячено історичному минулому однієї з найдавніших архітектурних пам'яток України - храму Святого Василія в Овручі. Автори здійснили спробу прослідкувати унікальну долю цієї давньоруської святині, заснованої наприкінці Х ст., на тлі суспільного розвитку та формування архітектурно-містобудівного середовища міста. На основі аналізу значного числа літературних та архівних джерел означено етапи відбудови храму протягом XIX - початку XX ст., особливості методики ведення реставраційно-відновлювальних робіт, внесок визначних архітекторів і художників у його відродження.
    Для істориків, архітекторів, мистецтвознавців та всіх тих, хто цікавиться архітектурною та мистецькою спадщиною України.

6 коментарів:

  1. Чудово,Олю, значить і наша ЦБС поповниться новими книгами

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Гадаю, що так. Нам ці книги через універсальну наукову бібліотеку дісталися. Може і на ЦБС дадуть, це було б дуже добре. Так мало нових поступлень. Література яка гарна зараз видається, щкода, що дорога.

      Видалити
  2. Как приятно открывать новые книги! Очень рада за ваших читателей!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да, новая книга как праздник для нас. Издания по мскусству такие дорогие, что иногда нету возможности их закупить в нужном колличестве. Поэтому эти книги очень порадовали нас и наших читателей.

      Видалити
  3. Отличная подброчка вам досталась! Странно, что у нас нет этого поступления.

    ВідповістиВидалити
  4. Без сумніву, відмінна партія книг.
    Найбільше мені сподобалася книга нашої землячки Світлани Драган. Ця 41-річна жінка, інвалід з дитинства із діагнозом ДЦП, але в ній стільки енергії та бажання творити. Пропоную подивитися на її роботи: http://triton_ua.io.ua/album294544

    ВідповістиВидалити