26 жовтня 2013 р.

На гостину до майстра

Сходила я на виставку, тепер хочу поділитися враженнями.
Мистецтвознавці, які в мистецтві «собаку з'їли», добре знають, що і як розуміти у творчості того чи іншого художника, які другі-треті-десяті плани і приховані змісти є в тому чи іншому творі. На щастя, я всього лише дилетант, а їх строго не судять -
що побачила, про те й розповім.
 

У Тернопільському обласному художньому музеї відкрилася ювілейна персональна виставка творчих робіт видатного тернопільського Заслуженого майстра народної творчості
Антона Гриба. 








На її відкриття зібралося чимало близьких, колег, друзів і палких шануваль-ників творчості пана Антона. 
Цю виставку митець присвятив своїй матері.
Серед представлених робіт – станковий та
декоративний живопис 







графіка

солом’яний посуд





чоловічий головний убір
Мене вразили картини пана Антона з прекрасним зображенням околиць нашого міста. А ще у художника навіть прислів’я
стають картинами.
Антон Євдокимович дивує своїми роботами не тільки людей, які люблять його мистецтво, але і своїх колег-художників.
З захопленням розповідав про картини майстра Заслужений художник України Євген Удін. 

Він привітав ювіляра та зізнався,
що великим сюрпризом для нього
стали п’ять чудово виконаних
графічних робіт. 


Кожен твір майстра 
заслуговує на увагу, а його полотна свідчать про те,
що він щира, відкрита і духовно багата людина. 
До речі, експозицію організували з нагоди святкування 
75-річчя від дня народження майстра. 

Довідка 
Гриб Антон Євдокимович народився 7 листопада 1938 року в селі Слобідка-Глушковецька Ярмолинецького району Хмельницької області в селянській сім’ї, яка захоплювалася різними народними ремеслами, у тому числі плетінням із соломи. Після закінчення школи служив у війську, навчався у Погірцівському технічному училищі на Львівщині, Московському університеті мистецтв (факультет живопису і графіки), закінчив філфак Одеського державного університету ім. І. Мечникова. 
Працював машиністом екскаватора на Хмельниччині, молодшим інспектором Держпожнагляду на Дніпропетровщині, провідним спеціалістом і завідувачем відділу Тернопільського обласного методичного центру народної творчості (1967 – 2002 рр.). Активний учасник багатьох обласних, республіканських, міжнародних та персональних художніх виставок. Його твори зберігаються в музеях Тернополя, Києва, Москви, Ярмолинців, у приватних колекціях. 
Відзначений знаком міністерства культури СРСР «За відмінну роботу». Заслужений майстер народної творчості України з 1988 року, з 1990 - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Пише вірші та пісні. Друкується в періодиці, колективних збірках.

2 коментарі:

  1. Талановиті люди талановиті у всьому! Дуже гарна виставка, багато цікавих робіт у митця. Вам пощастило, пані Ольго, відвідати цю чудову виставку. Дякую, що Ви ділитесь своїми враженням з нами, своїми читачами.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, виставка чудова! Антон Гриб створює свої картини, беручи за основу народну мудрість. Його полотна свідчать про те, що він щира, відкрита і духовно багата людина.

      Видалити