7 жовтня 2015 р.

З історії балету


Що таке балет? 
Це вид театральної вистави, 
який поєднує в собі кілька речей: 
танці, декорації і музику. 
Деякі балети мають сюжет, інші 
просто відображають ідею або настрій. 

Балету близько 500 років. Він виник в Італії в той час, коли Колумб відкривав Америку. У ті часи балет був формою палацових розваг. Першими балетними танцюристами були королівські і титуловані особи, а професійних танцюристів не було. Танцювальні па були взяті з придворних танців того часу, і танцюристи не надягали танцювальні туфлі.

 У 1581 році королева Катерина Медичі наказала влаштувати грандіозні святкування на честь королівського весілля, вона любила вражати придворну публіку. Коли залунала музика, перед здивованими гостями несподівано з’явилися античні боги та богині, що виконували дивовижний танець під звуки італійської опери. Він був поставлений італійським музикантом Божуолем. Він назвав свою роботу «Королівський комічний балет», і з тих пір танці такого роду називалися балетами. 

Як окремий вид сценічного мистецтва балет виник у Франції в XVII ст. Правила виконання балетних танців уперше сформулював балетмейстер П’єр Бошан, який у 1661 р. очолював французьку Академію танцю (майбутній театр Паризької опери). Він склав канони благородної манери танцю, в основу якої поклав принцип виворітності ніг, а всі рухи танцівника розділив на групи: присідання, стрибки, здатність зависати у стрибку, обертання, положення корпуса.
Провідна танцівниця в балетній групі 
називається прима-балерина. 
Першою примою-балериною була Лафонтен, 
що танцювала в 1681 році. 
Сьогодні балет відомий в усьому світі. Мистецтво танцю ставить високі вимоги перед танцюристами.

Немає коментарів:

Дописати коментар