25 жовтня 2012 р.

Володарі картону та паперу

Напевно, немає такої людини, яка б не любила подорожувати. Гадаємо таких небагато, а от способів подорожувати маса: на літаку, на велосипеді, пішки або… віртуально. 
Тому сьогодні ми запросили до себе у відділ учнів 6-го класу Української гімназії ім. І. Франка, щоб здійснити віртуальну подорож у світ картону і паперу. 

Присутні переглянули мультимедійну презентацію «Володарі картону та паперу»
ознайомились з творчістю сучасного англійського художника Кріса Гілмора 








та української майстрині паперової пластики Асі Гонци. 


Переглянувши їхні роботи, наші мандрівники побачили, що з будь-якого матеріалу можна створити справжні витвори мистецтва. 

Треба тільки любити його та вміти бачити красу в усьому, що нас оточує. 

Кріс Гілмор та Ася Гонца побачили її в картоні та папері, за допомогою яких створюють свої шедеври. 
 
Ці роботи не можуть не викликати захоплення. Ви згідні? 
А тепер давайте ближче познайомимося з майстрами. 
Кріс Гілмор мешкає в Італії в місті Удіне, народився у Стокпорті (Великобританія), заслужив визнання громадськості створенням геніальних скульптур із звичайного картону і клею. Майстер вважає, що картон – один із самих зручних і доступних матеріалів для роботи. Його скульптури зроблені у натуральну величину, без втручання сторонніх предметів, таких як метал, дерево, дріт або гума. Тільки клей і картон з пакувальних коробок, які скульптор видобуває на задніх дворах магазинів, на звалищах або на власному горищі. Особливо цікаво виглядають картонні коробки для упаковки перетворені на точні копії мотоцикла і велосипеда, де з великою точністю відтворені всі їх частини. Одна з ключових робіт – це інвалідне крісло, а вважається вона такою тому, що є переходом від робіт на різну тематику до робіт з використанням людських фігур. «Використовуючи матеріали, які всі знають і розуміють, я наближаю свої роботи до глядача. Це як створити мову, зрозумілу кожному», - говорить Кріс Гілмор. 
Ася Гонца – дизайнер, знаний майстер паперової пластики з Черкас. Її вироби є надзвичайно витонченими, постійно експонуються на виставках, нерідко осідають у приватних зібраннях як вітчизняних, так і зарубіжних колекціонерів. Білі паперові ляльки та колекція мереживних венеціанських масок, не залишили байдужими прискіпливих критиків на Міжнародному конкурсі «Український тиждень мистецтв», де майстриня виборола друге місце. Професійна робота з папером почалася у Асі, коли вона стала студенткою Черкаського університету ім. Богдана Хмельницького. За свою наукову роботу про паперові ляльки вона стала стипендіатом фонду Віктора Пінчука. Відтоді її тендітні вироби почали «жити» своїм виставковим життям. Нині Ася Гонца влаштовує свої майстер-класи з паперової пластики, а ще навчає цьому черкаських дітей в арт – студії «Глорія». Своїми вихованцями дуже пишається. «Я переконана, що діти, котрі цікавляться мистецтвом, у подальшому житті не пасуватимуть перед труднощами. Бо людина, духовно та естетично вихована, будує своє життя в гармонії», - робить висновки Ася Гонца.

4 коментарі:

  1. Цікавий захід у вас, молодці є чому навчитись!

    Колеки з Каланчацької районної дитячої бібліотеки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо. Щоб зацікавити читача, мусимо організовувати заходи по-новому, по-креативному.

      Видалити
  2. Подивилася створену вами презентацію, мені дуже вона сподобалась. Ольго, хочу попросити у Вас дозволу на використання цієї презентації у своїй роботі. Будь ласка.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже приємно, що наш матеріал Вас зацікавив. Будь ласка, використовуйте, ми завжди раді поділитися своїм досвідом.

      Видалити