26 жовтня 2012 р.

Містичні звуки долі



27 жовтня минає 230 років від дня народження італійського скрипаля, композитора та гітариста Нікколо Паганіні. Це одна з найбільш загадкових постатей у музичному світі. Про життя і творчість Паганіні написані десятки наукових праць і популярних біографій, він став героєм романів, поем, опер, його образ зберегли спогади очевидців і десятки легенд, що переходили з уст в уста.


25 жовтня у відділі відбулося відкриття книжкової виставки "Містичні звуки долі".
Переглянувши представлену тут літературу, читачі бібліотеки зможуть дізнатись про таємниці долі великого композитора.




   















Шанувальники творчості композитора, мають можливість скористатись електронними носіями записів гри на скрипці та відпочити, поринувши у чарівний і неповторний світ музики.
Скрипка, яка в попередників тільки співала, у його руках стала вмістилищем нечуваних звукових багатств. Його техніка приголомшувала слухачів, тому часто скрипалю приписували зв’язок з невідомими силами. Стверджували, що цей великий віртуоз ніколи не тренується, а грає тільки завдяки магії.
Але «секрет» Паганіні полягав у могутній силі величезного дарування і у виснажливій, напруженій праці, якою був насичений день його суворого дитинства і нелегкої юності. Першим наставником маленького Нікколо був Коста – кращий скрипаль Генуї. Проте вже за кілька років Паганіні відчув себе готовим для самостійного шляху. Великий реформатор скрипкової гри, що відкрив перед скрипалями невідомі доти можливості, він більше не потребував учителів.
Його чудові етюди справили незабутнє враження на Ліста і Шумана, що переклали їх для рояля. Вплив творчості Паганіні на інших музикантів був величезний. Почувши його гру, Ліст поставив за миту свого життя досягти такої ж технічної гри на фортепіано.
Нікколо Паганіні підняв скрипкове мистецтво на нову, небачену до того часу висоту. Він став першим, хто давав концерти без нот, виконував будь-яку програму напам’ять. Його вважають засновником європейської школи скрипкової майстерності. Але композитор і виконавець не обмежувався тільки скрипкою. Музикант блискуче володів альтом, був одним з кращих гітаристів усіх часів. У його творчій спадщині, окрім п’яти скрипкових концертів і великої кількості каприсів, сонат та інших п’єс для скрипки, помітне місце посідають твори для гітари, всілякі камерні ансамблі – тріо і квартети різних складів, а також романси. Спадщина італійського генія і сьогодні відкриває нам свої глибини.


Немає коментарів:

Дописати коментар