12 вересня 2012 р.

Панночка з етюдником

До 135-річчя від дня народження
О. Л. Кульчицької (1877-1967),
першої жінки-художниці на Галичині

Творчість Олени Кульчицької займає в українському мистецтві важливе місце. Вона є не лише першою жінкою-маляркою в Галичині, а й першим графіком на західноукраїнських землях: започаткувала мистецьку ілюстрацію й культурне оформлення книжки, а її офорти, акватинти, дереворити та лінорити були першими мистецькими творами в Галичині у цій техніці.
Олена Львівна Кульчицька народилася 15 вересня 1877р. у Бережанах, невеличкому містечку на Тернопільщині. Вона була третьою дитиною в сім’ї окружного судді. Рід Кульчицьких походить із села Кульчиці під Самбором. Дитинство Олени разом із братом та сестрою минуло в маленьких повітових містечках Галичини: Лопатині, Камянці -Струмиловій, Городку. Воно скінчилося, коли Олену віддали в монастир сакраменток у Львові, при якому була польська школа: українських на той час не було. 
На розвиток її мистецького обдарування мали вплив уроки батька, який сам цікавився живописом, мальовничою природою рідного краю, пам'ятниками архітектури, поетикою народних пісень, казок та переказів. В 1902 році Олена вступає у Львові в приватну студію польських художників Станіслава Батовського і Романа Братковського. Отриманий диплом дає можливість вступати у віденську "Школу прикладного і декоративного мистецтва" - єдиний на той час вищий заклад,
куди приймали дівчаток. 
Саме в галицькій столиці Кульчицька вперше ризикне виставити 50 картин, створених під час навчання у Відні. Згодом вона влаштовувала експозиції у Києві, Полтаві, Харкові, Кракові, Варшаві, Познані, Відні, Берліні, Празі та містах Канади і США. На всіх виставках її роботи мали величезний успіх, який заохочував художницю до подальшої творчої роботи. 
Вона творила своєрідний літопис народного життя. 

Такими є живописні твори: жанрові композиції "Жнива", "Діти зі свічками", портрети "На прощу", пейзажі, натюрморти. Її знамениті цикли "Українськи письменники" та "Історія княжих часів", численні дереворити та ліногравюри значно наблизили наше малярство
до Європи. 
Багато і з захопленням Олена Кульчицька ілюструє дитячі казки, читанки, байки, видані окремою серією "Нашим найменшим", стає першим ілюстратором дитячого журналу "Світ дитини". Загалом вона проілюструвала понад 70 дитячих творів. Ілюстрації мисткині виділяються досконалою технікою та знанням українського побуту. Її оформлення "Слово о полку Ігоровім", "Тіні забутих предків", "Лис Микита" увійшли до золотого фонду української книжкової ілюстрації. Вона була піонером мистецького оздоблення дитячої книжки на західноукраїнських землях. 



Серйозно займалася Олена Кульчицька графікою малих форм - поштовою листівкою та книжковим знаком (екслібрісом). 
Поштову листівку вона вважала одним з найзручніших засобів популяризації мистецтва. 

Багато сил художниця віддала килимарству. В її доробку близько 80 проектів килимів, більшість із яких було втілено в життя на Глинянській ткацькій фабриці біля Львова. 
Олена Кульчицька створила неповторні перлини з емалі, бронзи, майоліки. Велику мистецьку й наукову вартість мають її альбоми акварелей "Народна архітектура західних областей України" та "Народний одяг західних областей України". Близько 250 робіт мисткині репрезентується в Національному музеї. 
Багато років творчої праці і більше 8 тисяч художніх творів віддала своєму народу Олена Львівна Кульчицька - народний художник Української РСР, член-кореспондент Академії архітектури УРСР, лауреат Шевченківської премії, професор. Багатогранна і прекрасна її творчість назавжди вписалася золотою сторінкою в історію українського образотворчого мистецтва.

Відомості про життя і діяльність цієї визначної особистості відтворено в літературі:
- Визначні постаті Тернопілля: Біогр. збірнник / Упор. О. Г. Бенч, В. М. Троян. - К.: Дніпро, 2003. - 232 с., іл.
- Вони прославили наш край: бібліографічний посібник: молоді про славетних людей Тернопільщини / Уклад. Л. Ф. Марченко  - Тернопіль: Економічна думка, 2000. - 134 с.
- Е. Л. Кульчицкая: перечень открыток. - Москва: Советский художник
- О. Кульчицька: альбом. - Київ: Мистецтво, 1969.
- Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР: альбом / Упоряд. П. І. Говдя. - К.: Мистецтво, 1972.
- Лагутенко О. Графіки. Нариси з історії української графіки ХХ ст. - К.: Грані-Т, 2007.
- Мистецтво України: Біогр. довід. / Упоряд. А. В. Кудрицький, М. Г. Лабінський; За ред. А. В. Кудрицького. - К.: Укр. енцикл., 1997. - 700 с.
- Провідники духовності в Україні: Довідник / За ред. І. Ф. Кураса. - К.: Вища шк., 2003. - 783 с.
- Тернопільський Енциклопедичний Словник. - Тернопіль: ВАТ ТВПК "Збруч", 2005. - Т. 2. К - О. - 706 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар