18 травня 2012 р.

Історія промовляє, експонати засвідчують

Щороку, 18 травня, світова культурна громадськість відзначає Міжнародний день музеїв. Це професійне свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей було затверджено в 1977 році за рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв. 
Музеї існують не тільки для того, щоб ми могли урізноманітнити своє дозвілля у вихідний день. Через них суспільство виражає своє ставлення до історико – культурної спадщини. Збираючи й зберігаючи пам’ятки матеріальної й духовної культури, музеї виконують велику науково – просвітню та освітньо – виховну роботу. Вони дають змогу побувати в давньому минулому, побачити сьогодення людства і навіть заглянути в майбутнє.
Важливу роль у збереженні національної спадщини, відіграють музеї краєзнавчого профілю. На Тернопільщині провідне місце займає Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Це найдавніший заклад культури і просвітництва області, знаний в Україні та зарубіжжі довершеною експозицією, унікальними фондами та численними виставками. Щорічно музей відвідують тисячі туристів і шанувальників прекрасного з усієї України, а також ближнього й далекого зарубіжжя. Адже у тиші експозиційних залів можна осмислити героїку сивої давнини, відпочити у царині краси й мистецтва – у Храмі муз.


Саме тому, 17 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, в рамках роботи клубу «Рандеву», у нас відбулася зустріч із заступником директора Тернопільського обласного краєзнавчого музею Чекановою Наталею.












Вона розповіла про відкриття найдавнішого закладу культури і просвітництва, про роботу по популяризації музейних надбань. 
Розповідь пані Наталі була змістовною і цікавою, тож кожен з присутніх на зустрічі, учнів, вчителів, бібліотекарів, 
дізнався багато нового і повчального.
 Доповненням до заходу стала книжково – ілюстративна виставка «З минулого в майбутнє», на якій представлена література про музеї України та світу, матеріали про музейну справу краєзнавчого характеру.

Немає коментарів:

Дописати коментар