20 січня 2012 р.

Найбільший вертеп України


Все це розпочиналось у 1994 році. Як "маленька дитинка" народилася Різдвяна шопка. Щороку вона ставала щораз більшою, тобто "росла". "Кожного року стараємося щось до неї нове додавати, при тому нічого з того, що було в минулому, не віднімати"(о. Юстиніан).
Ці слова про найбільшу Різдвяну шопку нашої країни, яку встановлюють монахи-францишканці кожного року у церкві святого апостола Петра, що по вулиці Володимира Великого у нашому місті.

Вона дещо відрізняється від попередньої, оскільки монтують її без жодних планів та схем. Тому встановлення шопки, суцільна імпровізація, на яку витрачають щоразу менше часу. Цього року її змайстрували менше, ніж за тиждень.
Масштаби цього Різдвяного дива - вражають. 
Його розмістили по всій ширині церкви, а вершина шопки майже сягає купола. Цього року її розміри - 18 метрів у висоту та 28 метрів у довжину. У центрі - новонародженне Боже дитятко.
 І все, що тут зображене свідчить про те, що все гуртується навколо Ісуса Христа.
 Тут ціле селище на пагорбах із хатами, храмом, людьми та різними птахами і звірятами. 

У невеликій водоймі плаває жива риба, а у вольєрах скачуть кролики. Біля них фотографуються.
 Малі дітлахи просто у захваті. А старші люди їм приносять сіно та сухий хліб. Нещодавно у композиції з'явилася імітована українська оселя з вишиванками та предметами побуту.
 Звичайно ж, шопку прикрашають кілька десятків пахучих ялинок.
Вона унікальна тим, що містить велику кількість рухомих об'єктів. У композиції представлені: віл та віслюк, що кивають головами, янголи рубають дрова, їздить потяг, плаває корабель, біжать струмочки, працює повітряний млин та канатна дорога.Оскільки у церкві служать представники чину Францисканців, у композиції представлений і не біблійний персонаж - святий Франциск, який б'є у дзвін.
Колекція вертепу формувалася протягом кількох років. Але традиційно кожного року шопка поповнюється новими персонажами.

Цьогорічною новинкою стала рухома карусель, дівчата, що катаються на ковзанах, манекени, рибки, опудала качок і фазанів. А нижня частина композиції вкрита справжнім мохом. А ще вона поповнилась новими маленькими шопками, які розмістили поряд.
Особливо цікава шопка для дітей та молоді, які тут проводять багато вільного часу.
До церкви приїжджають подивитися на наше Різдвяне диво з усіх куточків не тільки України, тут можна побачити багато іноземних гостей міста.
Шопка тішитиме тернополян і гостей міста аж до 15 лютого. 
Не сидіть вдома, прийдіть, подивіться на наше Різдвяне диво!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар