14 квітня 2012 р.

Писанкові очі Всесвіту


Великодні свята – це Великий день Воскресіння Христового. Це одне з найбільших християнських свят, що символізує перемогу життя над смертю.

Напередодні цього свята разом з учнями та вчителями української гімназії ім. І.Франка ми здійснили віртуальну подорож до музею Писанки, що знаходиться в Коломиї.

З історією писанкарства, символікою кольорів та орнаментів, з експозицією музею присутніх ознайомила працівниця відділу Людмила Ігнатюк.



Діти милувалися зразками української писанки, 











пригадали народні традиції та обряди, 
виконали декілька легенд щодо народної сили яйця-писанки. 














Адже Великодне яйце для українського народу є такою ж святинею як ікона та хрестик. З плином часу воно перетворилось на мініатюрний витвір художнього мистецтва.
Тому яскравим доповненням до мандрівки стала виставка творчих робіт наших читачів «Сяйво писанки». Кожна писанка на ній – це маленький світ: тут 
і небо з зірками,
 і вода з рибами, і засіяне поле, 
і дерево життя.
Присутні також мали змогу переглянути мультимедійну презентацію «Писанкові очі Всесвіту», яка провела їх виставковими залами музею Писанки. Знайомство з ним хоч і віртуальне, проте вельми цікаве, тому музей заслуговує на те, щоб його відвідати.
А ще, всі зійшлися на думці: прадавню традицію писати писанки потрібно й надалі відроджувати. Як розповідає легенда, доки люди писатимуть писанки, доти злий нехрист буде ланцюгами прикутий до скелі і не зможе зійти до людей.

2 коментарі: