25 грудня 2011 р.

Новорічне асорті

А чи знаєте ви, що свято зустрічі Нового року налічує 25 століть. Цей звичай з'явився в Месопотамії (Межиріччя). Саме тут почали його святкувати  уперше (у III тисячолітті). 
Протягом 12 днів люди святковою ходою, карнавалами, маскарадами відзначали настання часу перемог світлого бога Мардука. Було заборонено працювати, карати, виносити вироки. Це були дні неприборканої волі, коли навіть раб міг перетворитися на заможну людину. В один із днів містерії зображували битву Мардука проти богині хаосу Тіамат. Іудеї запозичили цей сюжет і внесли його в Біблію. Від них традиція новорічного святкування перейшла до греків, а згодом - до народів Західної Європи. 
Одна з прадавніх традицій святкування Нового року, якій понад 2000 років - це прикрашання ялинки. Вічнозелене дерево стало символом життя й нового відродження. Замість іграшок на неї вішали плоди (наприклад, яблука - символ родючості, горіхи), також яйця - символ життя.
Чи відомо вам, що першу скляну кулю видули у XVI столітті склодуви Тюрінгії (Саксонія). Проте масове виробництво ялинкових іграшок почалося лише на початку XX століття, саме тоді були видані перші каталоги цих прикрас. Майстри видували іграшки зі скла, вирізували з картону фігури звірів і птахів, шишки, дзвіночки, які потім фарбували в яскраві кольори.  


А ось на рахунок появи першої електричної гірлянди існує дві різні думки. За одними джерелами - в 1895 році її сконструював англійський телефоніст Ральф Морріс, а за іншими - її винайшов в 1882 році американець Едвард Джонсон. Проте перша електрична гірлянда загорілася 25 грудня 1895 року на ялинці, що стояла перед Білим домом у США. Цей передовий досвід швидко перейняли інші країни, тож гірлянди витіснили своїх пожежонебезпечних попередників    - свічки.


На Новий рік є ще одна гарна традиція - це привітання рідних та близьких, друзів новорічними листівками. Одні із перших листівок були віддруковані літографським способом і розписані вручну в Лондоні в 1843 році.Вони вийшли в світ  накладом 1000 екземплярів. До наших днів вціліли тільки 10 штук.

Немає коментарів:

Дописати коментар